Ziekte van Lyme

BESCHERM UW HOND TEGEN DE ZIEKTE VAN LYME

Lymeborreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken(1) (20%) besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen ziekteverschijnselen. Veel geziene symptomen zijn kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.
Lyme‐borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.
In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen kan, naast snelwerkende producten tegen teken, vaccinatie worden overwogen. Vaccins die beschermen tegen Lyme‐borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming.

Een teek op de hond, en nu?
Nadat een teek een hond heeft gebeten duurt het nog ongeveer 48 uur voordat deze de hond kan besmetten met Borrelia. Teken dienen daarom tijdig verwijderd te worden. De meest veilige methode is met een tekentang. Deze tang verwijdert alle delen van de teek zonder het lichaam van de teek samen te knijpen. Er bestaan vele typen. Vraag uw dierenarts om advies.

Lymeborreliose, ook een mensenziekte
Ixodes‐teken kunnen ook Lyme‐borreliose overdragen op mensen. Elk jaar worden er 65.000(2)gevallen gemeld in Europa. Symptomen bij mensen variëren van vrij algemeen zoals hoofdpijn, koorts, vermoeidheid tot de bekende karakteristieke huiduitslag (erythema migrans). Zonder adequate behandeling kan de ziekte zich verspreiden in gewrichten, hart en centraal zenuwstelsel. U kunt het risico op tekenbeten verminderen door insectenwerende middelen te gebruiken en door lange broeken en bovenkleding met lange mouwen te dragen wanneer u door bosrijke gebieden of grasland loopt.

1. RIVM
2. Rizzoli A, Hauffe HC, Carpi G, Vourc’h GI, Neteler M, Rosa R. Lyme borreliosis in Europe. EuroSurveill. 2011;16(27):pii=19906.


Foto's

Klik op een foto om deze te vergroten.